Sollicteren? Ga voor vacatures of stageplekken naar onze vacature pagina en laat je reactie achter, zo kunnen we je net iets sneller uitnodigen.

Let's talk vaginas!

Klant
Aspen Pharma

Onze rol
Strategie
Branding
Design
2D animatie
Online marketing
Social media beheer

Deliverables
Slogan
Branding
Print
Digital ads
Animatie & pre-roll
Online marketing campagne
Organische social media content

Datum
Q1 2023 - Q3 2024

Een taboedoorbrekende campagne voor vrouwen met vaginale overgangsklachten

Samen met Aspen Pharma hebben we een disease awareness campagne gelanceerd voor het creëren van bewustwording onder de doelgroep vrouwen in de overgang met vaginale ongemakken. Het belangrijkste doel van de campagne? Stimuleren dat vrouwen open durven te praten over de mogelijke vaginale klachten die ze ervaren tijdens en na de overgang. Gelukkig is de overgang al steeds vaker een hot topic: er worden communities gestart en podcasts gelanceerd. Klachten tijdens en na de overgang gaan echter verder dan opvliegers en depressieve gevoelens en het is belangrijk dat hierover gesproken wordt. Je hoeft namelijk niet met deze vaginale ongemakken te blijven rondlopen. Met deze campagne willen we vrouwen laten weten dat het belangrijk is om het gesprek te starten met vriendinnen, maar nog belangrijker: je (huis)arts, zodat je geholpen wordt. 

Dus: Let’s talk vaginas! Een campagne met een gedurfde slogan die precies de kern raakt, want veel vrouwen kampen met vaginale ongemakken tijdens en na de overgang en durven hier niet over te praten. Ze denken dat het erbij hoort, schamen zich of vinden het lastig om erover te praten. Het is tijd om dat taboe te doorbreken!

We beschouwen deze awareness campagne als een waardevol maatschappelijk initiatief, dus ons team is enthousiast aan deze nieuwe uitdaging begonnen. Een nieuwe doelgroep en een niet alledaags onderwerp, maar zeker van groot belang. 

Let's talk vaginas \ Vaginale ongemakken \ Overgangsklachten \ Doorbreek het taboe \ Let's talk vaginas \ Vaginale ongemakken \ Overgangsklachten \ Doorbreek het taboe \ Let's talk vaginas \ Vaginale ongemakken \ Overgangsklachten \ Doorbreek het taboe \ Let's talk vaginas \ Vaginale ongemakken \ Overgangsklachten \ Doorbreek het taboe \ Let's talk vaginas \ Vaginale ongemakken \ Overgangsklachten \ Doorbreek het taboe \ Let's talk vaginas \ Vaginale ongemakken \ Overgangsklachten \ Doorbreek het taboe \ Let's talk vaginas \ Vaginale ongemakken \ Overgangsklachten \ Doorbreek het taboe \ Let's talk vaginas \ Vaginale ongemakken \ Overgangsklachten \ Doorbreek het taboe \ 

Bewustzijn vrouwengezondheid

We zijn dit proces gestart met een analyse van de doelgroep en een brainstorm om tot bijpassende en gedurfde slogans te komen die triggeren en aandacht trekken. Dit doen we graag onderbouwd en om die reden hebben we in samenwerking met Newcom Research & Consultancy een slogan test laten uitvoeren.

Laten we samenwerken aan jouw toekomst. Neem contact op.

Gedurfde slogan

De slogan “Let’s talk vaginas!” roept een mix van gevoelens op, variërend van hilariteit tot een zeker ongemak, zo blijkt uit het onderzoek. Het is een zin die de nieuwsgierigheid prikkelt en tegelijkertijd een taboe doorbreekt dat nog steeds heerst rondom de overgang. Uit onderzoek blijkt dat 41% van de respondenten deze slogan als onderscheidend beschouwt, een teken dat het de aandacht trekt en mensen aan het denken zet. Interessant genoeg blijkt de slogan vooral vrouwen van 56-65 jaar aan te spreken, een leeftijdsgroep waarin de overgang een belangrijk onderwerp is.

Het onderzoek onthult ook dat bijna 1 op de 5 vrouwen aangeeft dat ze na het zien van de slogan bereid zouden zijn om het gesprek over de overgang aan te gaan met hun naasten. Dit wijst op een potentieel krachtige impact van de slogan op het doorbreken van het stilzwijgen rondom dit onderwerp. Hoewel de slogan als “goed” en “belangrijk” wordt beschouwd door vrouwen die zich aangesproken voelen, is er ook een aspect van onduidelijkheid. Dit benadrukt de noodzaak van verdere verduidelijking en educatie over vaginale ongemakken tijdens de overgang naast alleen de slogan.

Al met al laat de reactie op de slogan zien dat er een groeiende behoefte is aan openheid en bewustwording rondom de overgang en vrouwelijke gezondheid in het algemeen. “Let’s talk vaginas!” lijkt slechts het begin te zijn van een grotere conversatie die nodig is om vrouwen te ondersteunen in deze belangrijke levensfase.

Maar hoe bereiken we de doelgroep op de juiste manier? Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen met name via het internet, de huisarts en vriendinnen op zoek gaan naar meer informatie. In een interactieve sessie hebben we een kanalenanalyse uitgevoerd: het uitgangspunt om de branding te ontwikkelen. 

Huisstijl

Om de doelgroep te bereiken zullen we gaan voor een combinatie van print & digitaal. De slogan is gedurfd en daagt uit, vandaar dat we voor de huisstijl ons hebben gericht op het uitstralen van vriendelijkheid en toegankelijkheid, wat versterkt wordt door het gebruik van zachte kleuren, speelse illustraties en een informele toon in de copy. Het is een effectieve stijl voor het aanspreken van deze doelgroep. Precies wat we wilden! 

Met deze huisstijl zijn we verdergegaan en hebben we het door vertaald in verschillende middelen. Zo is er een A4 advertentie opgemaakt voor in een tijdschrift, een A2 poster voor in wachtkamers van huisartspraktijken met de verschillende symptomen en een leaflet voor patiënten voor huisartsen om uit te delen. Middelen voor online inzet zijn uiteraard ook ontwikkeld: paid ads banners, een pre-roll, een animatie en visuals om organisch de social mediakanalen te vullen. Al deze assets komen natuurlijk uit op een website: letstalkvaginas.nl 

Let's talk vaginas online

Even terug naar de test: Op de vraag “Via welke kanalen zou u informatie zoeken over de overgang en/of overgangsklachten?” geeft 45% aan dat ze dit op een website over de overgang zouden zoeken, zo blijkt uit het onderzoek van Newcom Research & Consultancy. Online informatie raadplegen voordat je het gesprek start met je vriendinnen of de huisarts belt is natuurlijk een veilige en toegankelijke manier om meer te weten te komen over je klachten.

“Let’s talk vaginas!” is een online platform gericht op zelfeducatie en empowerment van vrouwen op het gebied van gezondheid. Met dit platform willen we de digitale aanwezigheid en betrokkenheid onder de doelgroep (vrouwen tussen de 40 en 70 jaar) vergroten. We streven ernaar om informatieve content over de overgang te delen, om zo een breder publiek van vrouwen te bereiken die betrouwbare gezondheidsinformatie zoeken in een stigma-vrije omgeving. De combinatie van een zacht kleurenpalet, speelse illustraties, en een persoonlijke benadering maakt de website een waardevolle bron voor vrouwen die op zoek zijn naar informatie en steun.

Online marketing campagne

Met de branding hebben we de uitingen voor de online marketingcampagne vormgegeven. Het doel van deze campagne? Disease awareness. Daarom zijn we begonnen met het genereren van zoveel mogelijk bereik. Vanaf mei 2023 hebben we SEO, SEA, Social Media Ads en organische social content ingezet. Uit een analyse bleek dat de social media kanalen Facebook, Instagram en Pinterest het meest geschikt waren, omdat onze doelgroep zich daar bevindt.

Na een tijdje lieten de statistieken zien dat Meta (Facebook en Instagram) kwalitatief betere resultaten opleverde dan Pinterest. Daarom hebben we vanaf maart 2024 de focus verlegd en de Pinterest-campagnes stopgezet.

Met de always-on campagne bouwen we continue aan het vergroten van het online bereik. Dat betekent echter niet dat de continue altijd hetzelfde moet zijn, integendeel. Zo hebben we ingespeeld op een belangrijke dag voor deze campagne: World Menopause Day op 18 oktober. Hiervoor hebben we speciale uitingen gemaakt, zoals digitale banners, de animatie uitgebreid en een landingspagina gecreëerd op de website. Deze middelen hebben we gedurende de maand oktober in de campagne opgenomen, wat mooie resultaten opleverde. Inspelen op dergelijke relevante dagen is een effectief middel om bereik te genereren, omdat er rond zo'n dag al veel aandacht voor het onderwerp is en je hierop mee kan liften.

Hieronder zie je de toename in resultaten van de Nederlandse disease awareness-campagne in mei 2023 versus maart 2024.

Going international

Sinds november 2023 zijn we ook de "Let’s Talk Vaginas"-campagne in België gestart. Een uitdaging bij onze Zuiderburen is dat ze daar twee hoofdtalen hebben: Vlaams en Frans. Dit betekent dat wij in beide talen moeten communiceren. Alle middelen zijn daarom in beide talen opgemaakt en gecombineerd. Twee campagnes zijn opgezet zodat Vlamingen geen Franse advertenties zien en omgekeerd.

Ook het organisch posten op de social media kanalen is een uitdaging. Dit hebben we echter opgelost door via één Belgisch social media kanaal te communiceren, maar dan in beide talen. Uit ons onderzoek bleek dat de bevolking in Wallonië het niet gewend is om Vlaams te lezen, terwijl Vlamingen vaker Franse teksten begrijpen. Daarom hebben we de posts zo opgesteld dat eerst de Franse tekst wordt getoond. We hebben duidelijk aangegeven dat het kanaal ook door Vlamingen gevolgd kan worden, aangezien we in de biografieën beide talen gebruiken om te communiceren.

Campagne geslaagd

Door te focussen op informatieve content (advertenties, posters, animaties), boeiende social media campagnes op te zetten en het vormen van een online community te stimuleren heeft “Let’s talk vaginas!” met succes haar bereik en impact vergroot. Hierdoor worden vrouwen in heel Nederland aangemoedigd om de regie te nemen over hun gezondheid en welzijn.

De campagne is een groot succes en dus ook al van start gegaan in België. Ook zijn alle campagne middelen in het Engels opgemaakt, om zo gelokaliseerd te kunnen worden in verschillende landen.

Raymond van Cleef - Strategy Director en mede-oprichter

Contact

We horen graag van je

Raymond

Strategy Director en mede-oprichter

Stuur ons een berichtje

Je kan ons ook bellen: +31 (0)74 76 20 200, graag zelfs!